معاون فنی سازمان نقشه برداری خبر داد

تخریب خاك كشاورزی حاصلخیز در ورامین به سبب فرونشست

تخریب خاك كشاورزی حاصلخیز در ورامین به سبب فرونشست به گزارش مسكن گزین معاون فنی سازمان نقشه برداری با اشاره به اینكه گسترش فرونشست در دشت های ورامین سبب خسارات جدی به خاك حاصلخیز این منطقه شده است، اظهار داشت: از منطقه فرونشست ورامین، 57 كیلومتر راه آهن تهران-مشهد و 470 كیلومتر خطوط انتقال نیرو عبور كرده است، ضمن آنكه 250 هزار نفر در محدوده فرونشست زندگی می كنند.


به گزارش مسكن گزین به نقل از ایسنا، پیمان بكتاش امروز در نشست تخصصی فرونشست دشت های ورامین و پیشوا كارهای سازمان نقشه برداری را در حوزه های نقشه برداری زمین، ژئودزی و ژئودینامیك نام برد و اضافه كرد: علاوه بر آن، این سازمان مجهز به ناوگان هوایی نقشه برداری است و برمبنای آن امكان به روز رسانی و تولید نقشه ها در این سازمان برقرار است.
وی تولید سامانه های اطلاعات مكانی و زیرساخت های داده های مكانی را از دیگر زمینه های فعالیت سازمان نقشه برداری نام برد و تصریح كرد: زیرساخت داده مكانی بستری است كه می تواند تبادل اطلاعات مكانی را تسهیل كند و از موازی كاری در زمینه تهیه نقشه ها جلوگیری كند.
بكتاش با اشاره به تهیه اطلس های ملی فرونشست زمین در كشور، اظهار نمود: علاوه بر آن تولید چارت های دریایی و نقشه آب های ساحلی و فراساحلی و امور جزر و مدی را در دستور كار داریم كه برای این منظور ۲۱ ایستگاه جزر و مدی را در آب های شمال و جنوب راه اندازی كرده ایم.
معاون فنی سازمان نقشه برداری بررسی و پایش تغییرات پوسته زمین و حركات تكتونیكی و مسطح در سال های گوناگون را از دیگر عملكردهای این سازمان نام برد و اشاره كرد: حركات پوسته زمین تغییرات زیادی را در سطح زمین ایجاد می كند، به شكلی كه ایجاد قاره های مختلف ناشی از تغییر پوسته زمین بوده است. بر این اساس تغییر چگالی پوسته زمین همواره در حال رخ دادن است كه مهم ترین علت آن برداشت آب های زیرزمینی است.
وی مهمترین علت فرونشست در كشور را برداشت بی رویه آب های زیرزمینی نام برد و اشاره كرد: ولی با عنایت به نوع لایه های زمین باید اعلام نمود كه نرخ فرونشست زمین در لایه های رسوبی ریزدانه بیشتر رخ می دهد و این پدیده در لایه های سنگی كمتر ایجاد می شود.
بكتاش با اشاره به پدیده گسترده فرونشست در دشت ورامین، اشاره كرد: وضعیت فرونشست در ورامین به شكلی است كه بیشتر مناطق این ناحیه حتی تا محدوده های شهری گسترش یافته است كه مهمترین عامل آن كاهش منابع آب های زیرزمینی و افزایش بارگذاری سطح پوسته زمین ناشی از شهرسازی است.
معاون فنی سازمان نقشه برداری بروز خشكسالی، كاهش نزولات جوی، كاهش نفوذپذیری خاك و عدم تغذیه آبخوان ها را از مهمترین عوامل كاهش آب زیرزمینی نام برد و تصریح كرد: بر این اساس لازم است تا برنامه ریزی به سمت تغییر الگوی مصرف آب و كاشت اتخاذ شود و بهینه سازی فاضلاب می تواند در كاهش نفوذپذیری خاك موثر باشد.
وی با اشاره به اینكه سازمان نقشه برداری در چرخه فرونشست در حوزه پایش تغییر نرخ و پهنه فرونشست وظایفی را بر عهده دارد، اشاره كرد: تخریب بافت خاك حاصلخیز كشاورزی در دشت های شهریار و ورامین همچون خساراتی است كه در گسترش پدیده فرونشست رخ داده است.
بكتاش همین طور تغییر در ارتفاع و شیب رودخانه ها و سازه های انتقال آب، لطمه به عناصر شهری مانند پل ها، ساختمان ها و خطوط انتقال نیرو را از دیگر خسارات به وجود آمده در پدیده فرونشست نام برد.
معاون فنی سازمان نقشه برداری بیشترین نرخ فرونشست در كشور را در دشت رفسنجان، مشهد، كرمان، دشت كبودرآهنگ، فامنین در همدان و مناطق جنوب غربی كشور نام برد و اظهار داشت: ما به منظور پایش میزان فرونشست از چهار روش شبكه های ترازیابی و پایش ارتفاعی، داده های شبكه ایستگاه ژئودینامیك، داده شبكه ثقل سنجی و استفاده از تصاویر راداری استفاده می نماییم.
وی با اشاره به مطالعات انجام شده در سازمان نقشه برداری، اشاره كرد: با مقایسه اختلاف ارتفاع ایستگاه شبكه ترازیابی دقیق، مشاهدات ما در طول سال های ۷۰ تا ۸۱ نشان میدهد كه در امتداد بزرگراه آزادگان حداكثر نشست معادل ۱.۲۰ متر در بعضی نقاط بوده است و با فرض خطی بودن روند فرونشست زمین در طول این سال ها نرخ فرونشست در حدود ۱۳.۵ سانتی متر در سال بوده است.
به گفته بكتاش مناطق فرونشست شناسایی شده در تهران شامل منطقه 1 فرونشست در كمربندی تهران واقع در بزرگراه آزادگان از تقاطع جاده قدیم كرج تا تقاطع شهید رجایی، منطقه ۲ در امتداد بزرگراه آیت الله سعیدی در جاده قدیم ساوه حدفاصل سه راه آذری تا رباط كریم و امتداد جاده كرج به شهریار از تقاطع اتوبان تهران-كرج با جاده ملارد تا شهریار است.
معاون فنی سازمان نقشه برداری با اشاره به نرخ فرونشست زمین در ورامین با تاكید بر اینكه گسترش این پدیده در روستای جوادآباد ورامین بیشتر است، تصریح كرد: مطالعات ما در ورامین شامل ۱۱۰۰ كیلومتر می شود كه در این منطقه علاوه بر عبور ۵۷ كیلومتر راه آهن تهران-مشهد، محدوده جمعیتی ۲۵۰ هزار نفره است و ۴۷۰ كیلومتر خطوط انتقال و ۲۱۸ روستا و مركز جمعیتی در آن قرار دارد.




منبع:

1398/09/13
15:55:03
5.0 / 5
4476
تگهای خبر: تخریب , تخصص , تولید , جاده
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴
مسکن گزین - MaskanGozin
maskangozin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسكن گزین محفوظ است

مسكن گزین

جستجوی املاک