تهیه سند طرح تحول مدیریت پسماند در دوره جدید مدیریت شهری

تهیه سند طرح تحول مدیریت پسماند در دوره جدید مدیریت شهری به گزارش مسکن گزین، در سومین جلسه از سلسله نشست های مدیران ارشد شهری با شرکتهای دانش بنیان، خلاق و نوآور با مبحث پسماند به مباحثی همچون دفن زباله، تفکیک آن در مبدا و همکاری شهروندان در مدیریت پسماند پرداخته شد.


به گزارش مسکن گزین به نقل از ایسنا، در سومین جلسه از سلسله نشست های مدیران ارشد شهری با شرکتهای دانش بنیان، خلاق و نوآور با مبحث پسماند، ایمان صادق زاده سرپرست مرکز تهران هوشمند در ابتدای جلسه با اشاره به اینکه برخی اعتقاد دارند که از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان استفاده نمی گردد، اظهار داشت: طبق بررسی هایی که انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که سطح توانمندی ها با نیازهای شهر تهران مساوی نیستند و مقرر است همفکری هایی صورت گیرد تا نیازهای ما با توانمندی های این شرکت ها هماهنگ شود.
وی ادامه داد: تابحال سه جلسه در این رابطه برگزار شده است. در نشست نخست که در حوزه حمل و نقل و ترافیک شهر تهران برگزار شد، نیازهای این حوزه ارائه شد و از مجموع ۲۷ شرکتی که در این جلسه حضور داشتند ۱۲ شرکت پاسخ های متناسبی به نیازهای شهر تهران داشتند و در فرایند عقد قرارداد قرار داشتند و ۴ شرکت هم به صورت پایلوت درحال اجرای طرح های خود هستند.
صادق زاده افزود: در نشست دوم که در حوزه محیط زیست و آب رسانی فضای سبز بود، بیشتر از ۳۰ شرکت دعوت شد و نیازها عرضه شد و بزودی طرح ها را از شرکتهای دانش بنیان جمع آوری می نماییم و بزودی پایلوتی در اختیار آنها قرار داده می شود تا محصول خویش را تست کنند.
سرپرست مرکز تهران هوشمند بیان نمود: توانمندی ها از جانب شرکت ها به صورت مکتوب عرضه می شود و یک ارتباط تخصصی بین سازمان متولی، کارشناسان و شرکت هایی که ایده هایی را در ارتباط با رفع نیازهای شهر تهران عرضه می کنند، برگزار می گردد و با هدف تست محصولات شرکتهای دانش بنیان هم پلت فرمی در اختیار این مجموعه ها قرار داده می شود و باقی فرایند کار طی می شود.
دفن زباله در شهر تهران باید به حداقل برسد
در ادامه این نشست مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهر تهران اظهار داشت: روزانه در کشور ۵۳ هزار تُن پسماند تولید می شود که در این میان سهم شهر تهران ۶ هزار تُن است.
مهدی عزیزی با اشاره به اینکه تنها ۵ هزار تُن از این پسماند به مجموعه آراد کوه منتقل می شود، اضافه کرد: در این میان ۱۰۰۰ تُن از این پسماندها در سطح شهر تهران به صورت مجاز و غیرمجاز جمع آوری می شود.
وی افزود: اگر بخواهیم مدیریت صحیح و اصولی در شهر تهران داشته باشیم حدود ۳۲ درصد از پسماندهای تولیدی شهر تهران پسماند خشک است و ۶۴ درصد پسماند تر و حدود ۴ تا ۵ درصد هم ریجکتی هاست.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهر تهران ضمن اشاره به این که تفکیک اصولی در مبداء این پسماند را در مجموعه آراد کوه به ۴۰ درصد می رساند، بیان نمود: این در شرایطی است که ۵۵ درصد از زباله تولیدی شهر تهران معادل ۲۵۰۰ تُن دفن می شود.
وی ضمن اشاره به اسناد بالادستی در حوزه مدیریت پسماند خاطرنشان کرد: به رغم این که سند تحول یا همان طرح جامع پسماند در شهر تهران مدیریت پسماند را با یک چشم انداز ۲۰ ساله متصور شده بود؛ اما در این دوره مدیریت شهری، شهردار تهران اعتقاد دارد سرعت مدیریت پسماند و حل موضوعات در ارتباط با آن باید با سرعت بیشتری همراه شود.
عزیزی با اشاره به اینکه دفن زباله در شهر تهران باید به حداقل برسد، تصریح کرد: با عنایت به تاکیدات شهردار تهران قول دادیم در بازه زمانی ۴ ساله دفن زباله در شهر تهران به زیر ۳۰ درصد برسد. در واقع از ما انتظار دارند تا در این بازه زمانی یک دفن حداقلی را داشته باشیم. حل معضل پسماند در تمام مجموعه های متولی از شهرداری تهران تا استانداری و دولت به یکی از دغدغه های آنها شده است.
ایشان در ادامه ضمن اشاره به این که سند طرح تحول مدیریت پسماند در این دوره مدیریت شهری تهیه شد، اظهار داشت: در این سند ۳ رویکرد در نظر گرفتیم که شامل حوزه کاهش تولید زباله، تفکیک زباله از مبداء و کاهش دفن است.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهر تهران در رابطه با طرح های M.R.F اضافه کرد: تهران دارای ۸ پهنه M.R.F است که در این پهنه ها بحث کاهش تولید، تفکیک و کاهش دفن را پیش می بریم که مدل سرمایه گذاری این طرح را هم تدوین کرده ایم.
وی افزود: هم اکنون در شهرداری تهران برای مدیریت پسماند خشک مزایده برگزار می شود، اما در مجموع به رغم تفکیک زباله در مبدا و آموزش های لازم، انتقال پسماند و.... هزینه هایش به شهرداری تهران وارد می شود. به عبارتی درآمد حاصل از آن به جیب عده ای دیگر می رود، اما ما با یکپارچه کردن مدیریت پسماند شهر تهران تحت عنوان M.R.F تلاش کرده ایم تا با جذب سرمایه گذار این مسئله را مدیریت نماییم.
عزیزی بیان نمود: هم اکنون مسؤلان وزارت کشور مجدانه این مسئله را پیگیری می کنند تا تجربه های شهر تهران را در این عرصه به شهرهای دیگر منتقل کنند. ما در نظر داریم تا در ارتباط با طرح های حوزه پسماند به صورت کامل سرمایه گذاری از جانب شرکتهای دانش بنیان صورت گیرد.
همکاری ۱۰ درصدی شهروندان در مدیریت پسماند
در بخش دیگر از این جلسه معاون امور مناطق سازمان مدیریت پسماند شهر تهران هم اظهار داشت: در این دوره از مدیریت شهری استفاده از توان شرکتهای دانش بنیان مدنظر شهردار تهران است. بر مبنای فرمایشات مقام معظم رهبری امسال به این مسئله تاکید شد که از توان شرکتهای دانش بنیان استفاده گردد.
شادی مالکی اضافه کرد: اسناد بالادستی هم در این رابطه وجود دارد. قانون مدیریت پسماند مصوبه ۸۳، آیین نامه اجرایی ۸۴ و حتی طرح جامع به بهره گیری از توانمندی شرکتهای خصوصی و دانش بنیان اشاره نموده است.
وی افزود: طرح جامع، مدیریت هوشمند و نوآورانه را برای پایتخت متصور می شود. شهر هوشمند شهری است که محل زندگی شهروندان است که با استفاده از حسگرهای الکترونیکی جمع آوری داده ها در آن صورت گیرد و با پردازش آن بتوانیم نظارت را در تمام فرآیندهای مدیریت شهری به صورت هوشمند انجام دهیم.
معاون سازمان مدیریت پسماند شهر تهران بیان نمود: در حوزه مدیریت پسماند شهر تهران با یک مشارکت کمتر از ۱۰ درصدی شهروندان رو به رو هستیم. نگاه شهرداری اینست که مشارکت شهروندان را به حداکثر برساند.
وی خاطرنشان کرد: مدیریت پسماند در شهر تهران با دو رویکرد انجام می شود؛ نخست این که تفکیک از مبدا صورت گیرد و پسماند خشک از راه غرفه ها و زیر ساخت هایی که تهیه شده تفکیک شود و پسماند خشک وارد چرخه بازیافت شود و باز در این مرحله هم شاهد می باشیم که در چرخه بازیافت عمده کارها توسط شهرداری تهران صورت می گیرد.
مالکی خاطرنشان کرد: طی سال هایی که گذشت شهرداری تهران هنوز به این مسئله ورود نکرده که از چرخه بازیافت سهم جدی داشته باشد؛ بیشترین جا به جایی مالی در این عرصه اتفاق می افتد، اما عایدی شهرداری تهران از این حوزه حداقل است؛ بخش دیگر پسماند در شهر تهران هم به صورت تفکیک نشده وارد چرخه بازیافت می شود.
وی با اشاره به اینکه در آراد کوه سیستم پردازش صورت می گیرد و ۵ درصد از پسماند خشک تفکیک می شود و پسماندهای تر به قسمت پالایش می رود تا کمپوست از آن تهیه شود، تصریح کرد: پسماند خشک غیر پرارزش مانند چرم و پارچه هم حدود ۲۰۰ تن وارد زباله سوز و به برق تبدیل می شود. حدود ۵۵ درصد پسماند آراد کوه هم دفن می شود. مقرر شده است تا میزان دفن به حداقل خود برسد و میزان ورودی پسماند به آرادکوه هم به ۱۰ درصد برسد.
معاون امور مناطق سازمان مدیریت پسماند شهر تهران اظهار داشت: در حوزه استفاده از ریجکت ها تابحال تولید سوخت های جایگزین سوخت های فسیلی را نداشته ایم. یکی از علل هم ارزان بودن سوخت های فسیلی در کشور است و صنایع مصرف کننده از این سوخت ها مانند کارخانه سیمان هیچگاه علاقمند به استفاده از این سوخت های جدید نیستند.
مالکی افزود: در صورتیکه این روند اصلاح گردد، پسماند خشک پرارزش به دست شهرداری می رسد و اصلاح این چرخه منفعتی برای شهر و شهروندان و محیط زیست به همراه دارد.
براساس اعلام سایت شهر، وی بیان نمود: در مدیریت هوشمند پسماند دو نکته برای ما اهمیت دارد؛ نخست افزایش اثربخشی فرایندهای اجرایی و دوم کاهش تولید پسماند است؛ در نکته اول کاهش زمان و انرژی مدنظر ما است. هم اکنون فرآیند جمع آوری پسماند در سطح شهر، استفاده از تعداد زیادی خودروی جمع آوری پسماند برای انتقال آن به آراد کوه است؛ برای این مهم زیرساخت هایی لازم است که مهم ترین آن تأمین سرمایه و منابع مورد نیاز است که زیرساخت های قانونی و بومی سازی بسیاری از این فناوری ها هم مهم می باشد.



1401/07/11
22:00:38
5.0 / 5
366
تگهای خبر: آیین نامه , اسناد , تخصص , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
مسکن گزین - MaskanGozin
maskangozin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسكن گزین محفوظ است

مسكن گزین

جستجوی املاک