چرا وجود اتاق های مادر و کودک در مراکز عمومی ضرورت دارد؟

چرا وجود اتاق های مادر و کودک در مراکز عمومی ضرورت دارد؟ به گزارش مسکن گزین مبدع طرح «اتاق مادر و کودک» که در خیلی از مراکز عمومی همچون مترو تهران اجرا شده است، با اعلان اینکه 13 نوع کاربری از مراکز عمومی ملزم به ایجاد اتاق مادر و کودک هستند، اظهار داشت: این الزام جزء یکی از بندهای سند پشتیبان مصوبه شهر دوستدار کودک است و امروز حرفی برای گفتن دارد اما کسی صدای آنرا نمی شنود.


مرجان مرتضوی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به سابقه فعالیت خود در سازمان پایانه های مسافربری و پارک سوارهای شهرداری تهران و با اعلان اینکه این طرح نخست توسط وی برای این سازمان تدوین شد و بعد از موفقیت و استقبال از آن، در خیلی از مراکز دیگر نظیر مترو نیز به اجرا در آمد، اظهار نمود: نخستین اتاق مادر و کودک بصورت پایلوت در پایانه جنوب و در سال ۸۷ بوجود آمد. البته از مدت ها قبل بر روی مشکلات مادران به هنگام شیردهی و مشکلات مادران و پدران به هنگام شستشو و تعویض کودک در فضاهای عمومی شهر تهران بررسی هایی انجام داده بودم و وقتی داده هایم را به سازمان ارائه دادم با طرحم موافقت شد.
وی با اعلان اینکه در آن زمان این طرح به شکل دیگری در سایر کشورهای جهان نیز اجرا می شد اما «اتاق مادر و کودک» بومی سازی شده مطابق با فرهنگ و عرف کشور خودمان بود، افزود: در آن زمان به دنبال استانداردهای جهانی این اقدام بودم اما با بررسی هایی که انجام دادم متوجه شدم در سایر کشورها هیچ استانداردی در این راستا وجود ندارد. این امکان که در سایر کشورها خصوصاً کشورهای اروپایی با عنوان "Baby Changing Room" وجود دارد، نوعی خدمات به مادران و شهروندان شمرده می شود که در این راستا تجهیزاتی برای تعویض و شستشوی کودک در داخل خدمات بهداشتی قرار گرفته است.
مبدع طرح «اتاق مادر و کودک» با اشاره به روند ایجاد و گسترش اتاق های مادر و کودک در فضاهای عمومی تهران، اشاره کرد: این طرح در سازمان پایانه های شهرداری (ترمینال جنوب، غرب، پارک سوار بیهقی و پارک سوار شرق) آغاز شد اما در مترو تهران جان گرفت چونکه از سال ۹۳ تا ۹۶ شاهد ۱۲ الی ۱۴ اتاق مادر و کودک در ایستگاه های مترو تهران بودیم. در سال ۹۳ سازمان شهرداری ها و دهیاری ها دعوت کرد تا این دستورالعمل به تمام شهرداری های کشور ابلاغ شود. حتی در این راستا ما با شرکت های داخلی تولید کننده کالاهای بهداشتی برای کودکان رایزنی کرده بودیم تا در ازای تبلیغات برایشان با محتوای آموزشی و بهداشتی، کالاهای خودرا رایگان در این اتاق ها جهت استفاده قرار دهند و این امر نیز عملی شد. واکنش خوبی از مادران گرفتیم و نتایج خوبی داشت.
مرتضوی در عین حال اضافه کرد: با این وجود بااینکه از این طرح استقبال شد اما در مقابل شاهد آن بودیم که دستورالعمل های ویژه مد نظر ما برای ایجاد اتاق مادر و کودک توسط مراکز رعایت نمی شد و به صورتی هر کسی آنطور که دوست داشت این اتاق ها را در مرکز خود ایجاد می کرد. در بعضی موارد مسئولان با اختصاص یک اتاق و یک یا دو صندلی و میز بلا استفاده به زعم خود اتاق مادر و کودک به وجود آورده بودند و این امر ضربه زننده به طرح بود.
وی با اعلان اینکه شرایط یاد شده ایجاب کرد تا در صدد گرفتن استاندارد برای اتاق های مادر و کودک باشم، افزود: سال ۹۴ از شهرداری تهران بازنشست شدم و با هزینه شخصی خود به دنبال گرفتن استاندارد برای طرح "اتاق مادر و کودک" افتادم. بااینکه خیلی مشکل و با مشکلات زیادی برای گرفتن استاندارد مواجه شدم اما نهایتاً در سال ۹۸ توانستم استاندارد آنرا بگیرم.
این اتاق خاص مادران نیست مبدع طرح «اتاق مادر و کودک» درباره استانداردهای این اتاق، اضافه کرد: این اتاق باید از دو بخش یعنی یک بخش تعویض و شستشو و یک بخش شیردهی تشکیل گردد. اندازه آن باید از ۱۲ تا ۶۰ متر به بالا باشد، یعنی حداقل اندازه آن ۱۲ متر است. باید امکانات شستشو مثل "روآب" را داشته باشد و قسمتی از آن کاشی کاری شده و دارای تخت های تعویض متناسب با قد مادران باشد تا به هنگام تعویض کودک فشاری به مهره های کمر نیاید. حتی فاصله بین دسته های صندلی باید طوری باشد که مادر احساس راحتی کند و حتما صندلی غذای کوک در این اتاق ها وجود داشته باشد. از طرف دیگر فضای اتاق و طرح و رنگ آن باید مفرح باشد و در اتاق از تابلوها و تصاویر آموزشی استفاده گردد. همین طور دستگاه تهویه هوا نیز باید در این اتاق ها وجود داشته باشد.
مرتضوی اشاره کرد: ما در استاندارد ملی اصلا درج نکردیم که این اتاق خاص مادران است. حالا نیز فرهنگ عموم مردم طوری است که وظیفه پرورش کودک بین مادران و پدران تقسیم شده است. همه جای دنیا این اتاق ها عموما با عنوان مادر و کودک شناخته می شوند اما از ورود پدران به آن ممانعت نمی گردد و تاکید ما در استاندارد ملی نیز همین بوده است. چه بسا مردانی که به هر علت حضانت فرزند را برعهده دارند و هنگام بیرون رفتن با کودک نیاز به استفاده از این اتاق دارند.
وی اضافه کرد: بعد از گرفتن استاندارد برای اتاق مادر و کودک، دستورالعمل آنرا طی مکاتبه ای برای شهرداری تهران فرستادم اما اهمیتی به آن داده نشد. با شوای شهر نیز مکاتبه کردم و در آبان ماه سال ۹۹ با تصویب کمیسیون ماده پنج، ۱۳ نوع کاربری به ایجاد اتاق های مادر و کودک در مراکز خود ملزم شدند. قرار بر این شد تا از آن پس به مراکزی که اتاق مادر و کودک را ایجاد می کنند تخفیف عوارض شهرداری تعلق گیرد و اگر این مراکز اتاق مادر و کودک نداشته باشند، اختتام کار به آنها تعلق نگیرد.
مبدع طرح «اتاق مادر و کودک» با اعلان اینکه کاربری های آموزشی، اداری و انتظامی، تجاری و خدماتی، ورزشی، درمانی، فرهنگی و هنری، پارک و فضا سبز، مذهبی، تجهیزات شهری، تاسیسات شهری، حمل و نقل، تاریخی، تفریحی و گردشگری ملزم به داشتن اتاق مادر و کودک هستند، اشاره کرد: از طرف دیگر الزام ایجاد اتاق مادر و کودک در این ۱۳ نوع کاربری جزو یکی از بندهای سند پشتیبان مصوبه شهر دوستدار کودک نیز هست که امروز حرفی برای گفتن دارد اما کسی صدای آنرا نمی شنود.




منبع:

1401/02/10
12:17:58
5.0 / 5
450
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
مسکن گزین - MaskanGozin
maskangozin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسكن گزین محفوظ است

مسكن گزین

جستجوی املاک