گزارش مسكن گزین؛

سرنوشت رانندگان ایرانی بازداشتی در باکو

سرنوشت رانندگان ایرانی بازداشتی در باکو مسکن گزین: همزمان با آغاز دریافت عوارض و تعرفه گمرکی از کامیون های ایرانی، ارمنستان به دنبال بهسازی جاده تاتف برای جایگزینی با مسیر گوریس-کاپان است.



به گزارش مسکن گزین به نقل از مهر، در ایام اخیر با ورود نیروهای مسلح آذربایجان به منطقه ای که این نیروها در جنگ ۴۴ روزه اخیر با ارمنستان به تصرف خود درآورده اند، روند تردد کامیون های ایرانی از مرز نوردوز به ارمنستان با مشکلاتی همچون دریافت عوارض و تعرفه گمرکی روبه رو شده است.
پیش از این هم آذربایجان و ترکیه با اقدامات دیگری که مهم ترین آن، راه اندازی خط ریلی باکو-تفلیس-قارص بود، تلاش داشتند تا روند ترانزیت از خاک ایران را مختل کرده و به سمت شمال ایران منتقل کنند.
اتفاقی که با حمایت آمریکا برای دور زدن مسیر ترانزیتی ایران همراه می باشد.
پیش از این هم خبرگزاری مهر در گزارشی با عنوان «خوابی که اردوغان و علی اف برای ترانزیت ایران دیده اند»، احتمال بروز چنین مشکلاتی را گوشزد کرده بود.
پاکستان این وسط چه می خواهد؟
در حالی که در ایام اخیر، ایران توانسته یک کریدور ترانزیتی جدید از پاکستان به روسیه برای حمل میوه های گرمسیری همچون انبه به مصرف کنندگان روس ایجاد نماید، اسلام آباد در کنار باکو و آنکارا قرار گرفته است.
یک کارشناس ترانزیت به خبرنگار مهر اظهار داشت: به نظر می آید این اتحاد از تمایل پاکستانی ها برای ایجاد کریدور موازی با کریدور شمال-جنوب که محور اصلی آن ایران است، سرمنشأ گرفته باشد.
کریدور ITI را فعال تر کنیم
حال آنکه ایران، ترکیه و پاکستان علاوه بر عضویت در سازمان همکاری اکو، یک توافقنامه حمل و نقلی و ترانزیتی با نام «ITI» (اسلام آباد-تهران-استانبول) دارند که مسیر بسیار کوتاهی میان کامیون های پاکستانی تا ترکیه و سپس اروپاست.
کریدور لاجورد یا کریدور شمال-جنوب؟
این کارشناس صنعت حمل و نقل بین الملل به خبرنگار مهر اظهار داشت: اسلام آباد با حمایت آمریکا به دنبال ایجاد کریدور لاجورد است که سال هاست فعالیت چندانی ندارد؛ این کریدور با عبور از خاک افغانستان به ترکمنستان، دریای خزر، بندر باکو، گرجستان و سپس ترکیه می رسد که هم زمان بسیار طولانی تر و هم هزینه بسیار بیشتری در مقایسه با عبور از خاک ایران دارد.
مدیرکل ترانزیت سازمان راهداری: آذربایجان از کامیون های ایرانی عوارض ۱۳۰ دلاری می گیرد
محمد جواد هدایتی مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین الملل سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای در گفتگو با خبرنگار مهر درباره آخرین وضعیت رانندگان ایرانی در مسافرت به ارمنستان اظهار نمود: تردد کامیون های ما در قلمروی ارمنستان در یک ماه و نیم اخیر فراز و فرودهای زیادی داشت و از آغاز شهریور ماه شرایط مختلفی را در این راه تجربه کرده ایم که بخشی از آن به ممنوعیت یا محدودیت تردد برمی گردد که آذربایجان اعمال کرده است.
وی اضافه کرد: در مرحله دوم این محدودیت تردد به سیستم ثبت اطلاعات تبدیل شد؛ در مرحله سوم هم آذربایجان سیستم گمرکات و نیروهای مسلح را در این منطقه اعمال کرد و به این سمت رفته است که مسیر حدوداً ۲۰ کیلومتری نوردوز به ایروان که در قلمروی آذربایجان بر مبنای توافقات آتش بس نوامبر ۲۰۲۰ قرار می گیرد و به جاده «گوریس-کاپان» (قاپان) معروف است و دولت ارمنستان هم تلویحاً آنرا تأیید کرده است که از جانب آذری ها اعمال حاکمیت شده و از کامیون های ایرانی مانند مرزهای مشترک دیگر ما با آذربایجان، درحال مطالبه عوارض هم در راه رفت و هم برگشت است.
ارمنستان جاده تاتِف را جایگزین جاده گوریس-کاپان می کند
مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین المللی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای افزود: دولت ارمنستان با عنایت به این اتفاقی که رخ داده، پیش از ورود به قسمت قاپان در خاک این کشور و ۸۰ کیلومتر پس از نوردوز، یک جاده فرعی به نام تاتف وجود دارد که درحال احیاست؛ البته مشخصات این جاده برای عبور کامیون های سنگین مناسب نیست؛ با این وجود دولت ارمنستان درحال کار کردن روی این مسیر است تا پیش از رسیدن فصل سرما، این مسیر جایگزین را احیا کند و مشکل پیش آمده را تا حدودی رفع کند.
دو راننده کامیون ایرانی بازداشت و باکو منتقل شدند
وی درباره بازداشت رانندگان ایرانی اظهار داشت: دو تن از رانندگان ما توسط پلیس آذربایجان در این محدوده بازداشت و به باکو منتقل شده اند؛ وزارت امور خارجه و سفارت ایران در باکو هم به جد پیگیر آزادسازی آنهاست.
وی درباره این که آیا دریافت عوارض و گمرک از جانب آذری ها، نافی توافقنامه های حمل و نقلی ایران و آذربایجان است؟ اظهار داشت: به نظر نمی رسد این اتفاق با توافقنامه های موجود میان دو کشور در تعارض باشد؛ چون دقیقاً همان روندی طی می شود که در دیگر مرزهای ایران با آذربایجان همچون بیله سوار و آستارا و نخجوان درحال رخ دادن است؛ وقتی کامیون های ما وارد قلمروی این مرزها می شوند، همین میزان عوارض را دریافت می کنند؛ در جاده گوریس -قاپان هم با این توجیه که خاک آذربایجان به حساب می آید، از کامیون های ما عوارض می گیرند؛ فقط چون این مسیر کوتاه است، رقم دریافت شده، بسیار سنگین است.
جزئیات عوارض ۱۳۰ دلاری آذری ها از رانندگان ایرانی
هدایتی خاطرنشان کرد: عوارضی که از این ۲۰ کیلومتر از کامیون ها دریافت می شود، ۱۰۰ دلار عوارض ورود و ۳۰ دلار عوارض توقف راننده در هر ۲۴ ساعت در خاک آذربایجان است که مجموعاً ۱۳۰ دلار می شود؛ اگر محموله ای که حمل می شود جزو کالاهای خطرناک مانند سوخت باشد، عوارض جدیدی هم به آن تعلق می گیرد.
وی درباره این که آیا این اتفاق سبب کمرنگ تر شدن روابط حمل و نقلی و ترانزیتی ایران و آذربایجان در سایر مرزها نشده است؟ اظهار نمود: مسیر تجاری ایران و آذربایجان در وضعیت کنونی و با تدبیر مقامات ارشد دو کشور، در همان مسیر قبلی در حال انجام می باشد.
احتمال اختلال مقطعی در روابط تجاری ایران و ارمنستان با عوارض جدید آذربایجان
وی اظهار داشت: دریافت عوارض از کامیون های ایران در راه گوریس -کاپان به تجارت ایران و ارمنستان ضربه زده است؛ به شکلی اختلال مقطعی رخ داده در این راه و هزینه کالاهای وارداتی ارمنستان از ایران را افزایش داده است؛ این عوارض از صاحب کالای ارمنی دریافت می شود که سبب می شود هزینه تمام شده کالا برای ارمنی ها از ایران افزایش یابد.
ارمنستان چاره ای جز واردات کالا و سوخت از ایران ندارد
هدایتی درباره این که آیا این اتفاق سبب کاهش واردات ارمنستان از ایران می شود؟ خاطرنشان کرد: کالاهایی که ارمنستان از ایران وارد می کند، به سادگی نمی تواند از سایر همسایگان وارد کند؛ چون در غرب این کشور ترکیه است که حامی آذربایجان محسوب می شود؛ در شمال آن هم گرجستان است که متحد غرب و ترکیه به شمار می آید و شرق این کشور هم آذربایجان قرار دارد؛ ازاین رو چاره ای جز واردات از ایران ندارد بخصوص در زمینه کالاهایی مانند سوخت که چاره ای جز واردات از ایران ندارد.

1400/07/11
10:10:36
5.0 / 5
633
تگهای خبر: جاده , حمل و نقل , راه , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۴
مسکن گزین - MaskanGozin
maskangozin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسكن گزین محفوظ است

مسكن گزین

جستجوی املاک