حاشیه سود ۸۰ درصدی بازار زمین جولانگاه سفته بازان

حاشیه سود ۸۰ درصدی بازار زمین جولانگاه سفته بازان مسکن گزین: بر اساس گزارش مرکز آمار ایران و پس از وقفه 8 ماهه این مرکز عدد 83.9 را برای تورم این کالا در بازار اعلام نمود.



به گزارش مسکن گزین به نقل از مهر بازار مسکن و زمین، محیط امن اقتصادی ایرانیان است. این را تازه ترین نظرسنجی ایسپا می گوید. مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) با نظرسنجی از ۱۲ هزار نفر از ساکنان مناطق مختلف کشور درباره ی این که «اگر شرایط مالی شما به شکلی باشد که بتوانید پس انداز کنید. ترجیح می دهید پس انداز خود را به چه صورت مدیریت کنید؟»، اعلام نمود: اولویت اول مردم برای سرمایه گذاری، بازار زمین و مسکن می باشد. طبق یافته های این نظرسنجی، ۳۳.۳ درصد از مردم ایران گفته اند اگر پس اندازی داشته باشند ترجیح می دهند در زمین و مسکن سرمایه گذاری کنند، ترجیح ۲۰.۷ درصد مردم این است که طلا و سکه بخرند، ۱۵.۵ درصد اشتغال زایی و کارآفرینی کنند. ۱۵.۲ درصد دیگر نیز گفته اند در بانک پس انداز می کنند، ۲.۷ درصد دلار و ارز می-خرند. ۲.۷ درصد در بازار خودرو، ۱.۳ درصد در بورس و ۱.۳ درصد در رمز ارزها و بازارهای جهانی سرمایه گذاری می کنند.
مشخصاً این تمایل بالای مردم برای سرمایه گذاری در عرصه زمین و مسکن دلیلهای اقتصادی مشخصی دارد. تعیین کننده ترین آن حاشیه سود بالای سرمایه گذاری در این بازار است. طبق بررسی های انجام شده، با مقایسه قیمت زمین با سایر دارایی ها و بازارهای مالی نشان می دهد، طی ۳۰ سال اخیر قیمت زمین در ۲۰ شهر منتخب به طور متوسط ۳۰۰ برابر شده که این میزان در شهر تهران بیش از ۱۱۰۰ برابر شده است. رشد ۱۱۰۰ برابری قیمت زمین در تهران درحالی است که در همین مدت دلار در بازار آزاد ۱۴۳ برابر و سکه نیز ۷۲۷ برابر شده است. شایان ذکر است در طول این مدت نرخ دلار آزاد از ۱۸۰ تومان در سال ۱۳۷۲ به ۲۵ هزار و ۷۰۰ تومان در زمستان ۱۴۰۰ رسیده و قیمت سکه نیز در طول این مدت از ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان در سال ۱۳۷۲ به حدود ۱۲ میلیون تومان در زمستان ۱۴۰۰ رسیده است.
بنابراین منطقی است که مردم به بازار مسکن به عنوان یک بازار امن و با حاشیه سود تضمین شده برای سرمایه گذاری نگاه کنند. اما فارغ از آنکه سرازیر شدن نقدینگی به این بازار به عنوان یک بستر غیر مولد چقدر می تواند اقتصاد کشور را تحت تأثیر خود قرار دهد، سوال اصلی این است که چه عاملی موجب ایجاد چنین فضایی در عرصه مسکن و زمین شده است؟
حاشیه سود ۸۰ درصدی بازار زمین و مسکن عامل اصلی برای سوداگری
اخیراً از دو نهاد رسمی کشور درباب تحولات بازار مسکن گزارشی رسمی انتشار یافته که نتیجه هر دو گزارش یکی است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران و پس از وقفه ۸ ماهه از انتشار آمار و اطلاعات درباب حوزه مسکن، عدد ۸۳.۹ را برای تورم این کالا در بازار اعلام نمود. هم چنین بانک مرکزی گزارشی با نام «تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران در مهرماه سال ۱۴۰۲» که برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور بوده، ارائه کرده است. این گزارش افزایش قیمت مسکن در تهران را نسبت به سال پیش، ۸۰ درصد نشان میدهد.
در حالی صحبت از تورم ۸۰ درصدی حوزه مسکن می شود، که طبق داده های رسمی کشور تورم سایر کالاها زیر ۵۰ درصد بوده و این به مفهوم شکاف ۳۰ درصدی میان این دو خط تورمی داخل کشور است که به خوبی نشان میدهد چرا مردم بازار مسکن و زمین را سودآورتر می دانند. وجود بستری برای سودآوری اینچنینی نه فقط تقاضای سرمایه ای را جذب خواهدنمود بلکه یک موقعیت جذابی را برای سفته بازی و سوداگری ایجاد خواهدنمود که نتیجه آن تورم بیشتر این حوزه و مشکل تر شدن کنترل آنست.
غلط بزرگ ۱۴ هزار فقره ای بانکها در تملک زمین و مسکن
اساساً این حاشیه سود عجیب و غریب زمین و مسکن، تمام ابعاد این بازار را تحت تأثیر خود قرار داده و از تعادل خارج کرده است. برای مثال یکی از دلیلهای اصلی عدم همکاری بانکها در طرح نهضت ملی، عدم انجام تعهدات قانونی بانکها برای اعطا تسهیلات به متقاضیان است. طبق نظر کارشناسان عامل اصلی این عدم تمایل بنگاه داری بانک هاست.
اواخر دهه ۹۰، آمار رسمی دارایی های ثابت و تملیکی بانکها (اعم از زمین، ساختمان و…) پس از دهه ها ابهام، در قالب اطلاعیه «افشای لیست زمین و ساختمان» روی سایت کدال قرار گرفت. بررسی اطلاعات ارائه شده از ۱۸ بانک بورسی نشان میدهد که در آخر سال ۱۳۹۹ حدودا ۴ درصد از دارایی ۱۸ بانک به ارزش ۱۲۱ هزار میلیارد تومان به بخش املاک و مستغلات اختصاص دارد. بانکهای موردنظر چیزی در حدود ۱۴ هزار فقره زمین و ساختمان با کاربری های متفاوت اداری، تجاری، مسکونی، کشاورزی و… به ابعاد ۳۷ میلیون مترمربع دارند که ۹۶۲۹ فقره آن دارایی های ثابت بوده و ۴۱۰۷ فقره نیز دارایی های تملیکی است که بانکها در ازای عدم پرداخت اقساط مشتریان خود آنها را به تملک خود درآورده اند.
بنابراین، بانکها نه فقط دارایی های ثابت خودرا به بازار عرضه نکرده بلکه آنها را دپو و در مواردی به این دست از دارایی ها افزوده اند. در این خصوص مجید گودرزی کارشناس اقتصاد مسکن، در برنامه اینترنتی اصل ۳۱ اظهار داشت: وقتی بانکها دارایی خودرا با سود عجیب و غریب ۱۱۰۰ برابری می توانند بفروشند، مسلماً حاضر نخواهند شد آنرا در قالب وام هایی با سود ۲۳ درصد به مردم عرضه کنند.
آزادسازی ظرفیتهای حوزه مسکن با کوتاه شدن دست محتکران و انحصارگران زمین
گودرزی در ادامه اظهار داشت: دولت باید با برنامه های خود بدنبال آزاد سازی ظرفیت ها در عرصه مسکن باشد.
این مهم نیز با واگذاری زمین بصورت فردی به مردم و یا با مشارکت با انبوه سازان به انجام می رسد. اگر دولت حتی زمین خالی را در اختیار مردم قرار بدهد، درصد قابل توجهی از آنها قادر به ساختن هستند. وقتی زمین در تعداد قابل توجهی ارائه شود انحصار شکسته و حباب قیمتی این بازار از بین می رود. در بحث زمین هیچ مشکلی مطلقاً نداریم. اگر یک درصد از زمینهای ایران را به ساخت وساز اختصاص دهند، به هر ایرانی ۱۹۶ متر زمین می رسد و به هر خانواده ۴ نفره می توانیم تا حدود ۸۰۰ متر زمین بدهیم.
وی در آخر با اشاره به وجود احتکار در عرصه زمین اظهار داشت: این کمبودها در زمین، سوری و ساختگی است برای آنکه نارضایتی ایجاد بشود. کشوری با وسعت ایران ابداً نباید مشکلی به نام زمین داشته باشد. با این اتفاق قیمت زمین و مسکن به قیمت واقعی خود نزدیک شده، درنتیجه تقاضای سرمایه ای و سوداگری از این بازار خارج می شود. چونکه برای محتکران زمین و سوداگران سرمایه گذاری در آن شرایط صرفه اقتصادی نخواهد داشت، پس رغبتی هم برای سرمایه گذاری و سوداگری در این بخش از اقتصاد از بین می رود.


منبع:

1402/09/29
21:49:49
5.0 / 5
264
تگهای خبر: آمار , افزایش قیمت , املاك , بازار مسكن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
مسکن گزین - MaskanGozin
maskangozin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسكن گزین محفوظ است

مسكن گزین

جستجوی املاک