فرونشست تا حاشیه فرودگاه مهرآباد هم رسیده است

فرونشست تا حاشیه فرودگاه مهرآباد هم رسیده است به گزارش مسكن گزین یك متخصص زلزله شناسی و خطرپذیری اعلام نمود كه فرونشست تهران تا نزدیكی فرودگاه مهرآباد هم رسیده است.


به گزارش مسكن گزین به نقل از ایسنا، دكتر علی بیت اللهی در نشست تخصصی كاهش خطرپذیری پدیده فرونشست ناشی از تغییرات آب زیرزمینی در شهر تهران كه امروز در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد، اظهار داشت: فرونشست در كنار خطرات و پیامدهایی كه دارد منجر به یك مشكل اجتماعی هم می شود؛ چون كه می تواند سبب از بین رفتن بعضی از فرصت ها و ظرفیت های درآمدی و اجتماعی شود. بعنوان مثال مدتی قبل با یكی از اهالی روستایی كه در زمین كشاورزی اش فرونشست زمین رخ داده بود صحبت می كردم. او می اظهار داشت: «تا پیش از فرونشست سالانه نزدیك به 20 بار از زمینش محصول كدو برداشت می كرده اما حالا این برداشت به سه مرتبه رسیده و علاوه بر آن با عنایت به فرونشستی كه در زمین رخ داده امكان آبیاری نیمی از مزرعه اش هم وجود ندارد».
وی با اشاره به شمار چاه های حفر شده در پایتخت اظهار نمود: بنابر گزارش ها 50 هزار حلقه چاه مجاز و حدودا به همین تعداد هم چاه غیر مجاز در تهران داریم كه اینها در حال استفاده از منابع زیرزمینی ما هستند. علاوه بر آن از خیلی از چاه های مجاز ما هم برداشت غیرمجاز صورت می گیرد.
بیت اللهی با اشاره به اینكه اولین بحث ها و دغدغه ها در مورد فرونشست در اواخر دهه 70 عنوان شد اظهار داشت: هم اكنون منطقه جنوب و جنوب غرب تهران از نظر خطر فرونشست دارای ریسك بالایی است.
وی با اشاره به اختلاف ارتفاع شمال تا جنوب تهران اظهار نمود: از مرز شمالی منطقه 1 تا محدوده پالایشگاه حدود 800 متر اختلاف ارتفاع وجود دارد و در این ارتفاع و با این شیب جریان آب های زیرزمینی و رگ آب ها با سرعت بسیار زیادی حركت می كند.
بیت اللهی اضافه كرد: در این شرایط ما در حوزه شمال شرق هم مبادرت به راه اندازی سد بر روی رودها كرده ایم و عملا مسیر ورود آب به دشت ورامین را مسدود كرده ایم. چاه های صنعتی ما هم به شكل شبانه روزی و مستمر در حال مصرف آب هستند.
وی با اشاره به اینكه مجموع این علل سبب كاهش سفره آب های زیرزمینی شده است، اظهار داشت: امروز فرونشست تا نزدیكی و حاشیه فرودگاه مهر آباد رسیده است و مناطق 12، 17، 11، 18، 19، 20 و 10 را تهدید می كند. در این محدوده ما 25 كیلومتر خط مترو داریم. 2300 كیلومتر راه وجود دارد و 21 دهانه پل داریم. 44 پمپ بنزین و دو انبار بزرگ نفتی هم در همین زون قرار دارد.
بیت اللهی در بخش دیگری از سخنانش به مساله فروریزش در تهران اشاره نمود و اظهار داشت: فروریزش هم مساله بسیار مهمی است و به عبارتی پدیده خطرناك برای شهر است. سازه های زیرسطحی نظیر مترو، گودبرداری های عمیق و... جزو مواردی است كه سبب فروریزش زمین می شود.
بیت اللهی افزود: مدتی پیش در محدوده میدان تجریش همكاران من به یك گودبرداری عظیم برخورده و متوجه شدند كه در آن یك رگ آب وجود داشته و این افراد مسیر رگ آب را منحرف كرده اند. طبیعی است كه اگر مسیر رگ آب را منحرف نماییم این می تواند سبب انباشت لایه های خاك در سطوح زیرزمین شده و گرفتار فروریزش زمین شویم.
این متخصص خطرپذیری افزود: خط 6 مترو زمانی كه حفاری شد به دنبال آن چشمه علی هم خشك شد. احیانا دلیلش همین است كه در طول مسیر با رگ آب برخورد كرده و آنرا باردیگر به مسیر اولیه اش باز نگردانده ایم.
وی ادامه داد: امكان دارد ما در شمال تهران به علت حفاری مترو، گودبرداری عمیق و هر چیز دیگری یك رگ آب را مسدود كرده یا به مسیر اصلی اش باز نگردانیم. آن وقت با خشك شدن این مسیر امكان دارد در چند كیلومتر آن ورتر ناگهان با پدیده فروریزش زمین مواجه شویم. حالا تصور كنید كه این فروریزش در زیر پایه یكی از دكل های برق فشار قوی است. انتقال برق به جنوب كشور كه از تهران می گذرد رخ دهد و می بینید كه چطور خیلی از شهرهایمان خاموش می شود. بنابراین است كه می گوییم فروریزش هم مهم می باشد.
وی در تشریح راهكارهایش برای حل مساله فرونشست هم اظهار داشت: برخورد با چاه های غیر مجاز و هم برخورد با استفاده غیرمجاز از چاه های مجاز، نصب سیستم های كنترل هوشمند در چاه ها، اصلاح شیوه های آبیاری، مدیریت كشت و زرع محصولات با نیاز آبی كمتر، نفوذپذیر كردن زمین در جنوب تهران و... همچون راهكارها برای كاهش فرونشست زمین است.
بیت اللهی اضافه كرد: برای كاهش خطرات فروریزش هم پیشنهاد ما این است كه اولا مسئولیت قنات ها، حفاظت و بهرداری از آنها به شهرداری تهران سپرده شود. همانطور كه می دانید در گذشته قنات ها مالكیت شخصی داشتند اما حالا صاحبان این قنات ها دیگر نیستند و همین طور رها شده اند. مساله دوم این است كه شهرداری، سازمان نظام مهندسی و وزارت راه و شهرسازی به مساله گودبرداری ها و حفاری ها ورود كره و در صورت مواجه شدن با رگ آب ها آنرا به مسیر اصلی خود بازگرداند.
این متخصص خطرپذیری با اشاره به اقدامات سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران اظهار داشت: من از زمان زلزله رودبار در جریان ساز و كار مدیریت بحران در كشور قرار دارم و با این شناختی كه از مجموعه مدیریت بحران دارم باید بگویم كه تا كنون مجموعه ای چالاك تر و بهتر از مدیریت بحران شهر تهران ندیده ام البته این معنایش این نیست كه هیچ مشكلی وجود ندارد بلكه مشكل وجود دارد كه باید حل شود. یك سری مشكلات را هم خود ما هم دیر فهمیدیم. مثلا در مورد مترو بعد كه حفاری ها انجام شد متوجه شدیم كه چه تاثیری در فروریزش دارد و اگر پیش از آن میدانستیم حتما حداقل اخطار می دادیم.



1398/08/22
19:22:43
5.0 / 5
4499
تگهای خبر: تخصص , حفاری , راه , روستا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
مسکن گزین - MaskanGozin
maskangozin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسكن گزین محفوظ است

مسكن گزین

جستجوی املاک